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Wednesday, July 14, 2010

Sanyo GOPAN - Rice Bread Maker


• Product name : Gopan rice bread cooker
• Product No. SPM-RB1000
• Nickname : GOPAN
• Color : Premium White (W) / Premium Red (R)
• MSRP (including tax) : Open
• Release date : 8-Oct-10
• Monthly production : 10,000 unit
• Dimensions : 354mm (width) x 278mm (depth) x 387mm (height)
• Weight : Approx. 11kg
• Wattage : 450W (milling) / 150W (kneading)
• Cooking Capacity : Bread: 1 loaf (rice cake: 3 180ml cups)
• Crust Selection : Dark / Medium / Light
• Timer Setting : Up to 13 hours / Countdown time display
• Bread Pan : 2 types (For rice bread and wheat bread)
• Blender : 3 types (For rice bread, wheat bread, and noodle)

Regarding the technology of “GOPAN",
SANYO applied for 55 national patents, and also applied for 12 foreign patents including five international applications.



On October 8, Sanyo Electric will release the GOPAN, the world's first bread maker that can make bread from regular grains of rice.

Unlike previous products, which required the use of rice flour to make bread, this cooker uses grains of rice as the main ingredient. This minimizes the cost of materials, and makes it easy to bake rice bread at home.

"We wondered if it was possible to make bread from rice grain in the home. So we spent about four years on a process of trial and error. What we finally came up with was the "rice paste method". In this new method, the rice is soaked in water, and then cut with a rotary blade to form a very fine paste. In this way, we've developed a product that effectively makes bread from grains of rice."

The GOPAN is basically used in the same way as regular bread making machines. First of all, 220g of washed rice, with water, salt, sugar, and shortening, is placed in the bread case. Next, gluten and dry yeast are placed in the automatic dispenser on top. Then, all you need to do is press the start button. A loaf of "rice bread" is ready in about four hours.

"We'd like to encourage people to consume more rice, which is the staple diet in Japan, by enabling rice to be eaten as bread. The Government is also working to improve Japan's food self-sufficiency. Because it's now possible to provide both tasty rice and tasty bread, we'd like people to eat lots of rice bread, which can also be used as a side dish."

The GOPAN can make not only rice bread, but also wheat bread, dough, and bread with natural yeast. In addition, it can make bread from unpolished rice, which is full of nutrients, and wholegrain bread. In total, the GOPAN can make 22 kinds of bread and dough.

The GOPAN is expected to retail at 50,000 yen, and Sanyo plans to sell 10,000 units a month. In 2011, the GOPAN is also scheduled for release in China and other parts of Asia.
Related Links : Press Release

三洋電機、お米で「パン」がつくれる「GOPAN」を発売

4 comments:

  1. 当社はこれまで米粉を使ってパンをつくる“米粉ベーカリー”を展開していましたが、米粉には流通量が少なく結果として価格が高いという、消費者にとっては大きな課題がありました。こうした背景を受け、どこのご家庭にもあるお米を粉(米粉)にしてパンにする商品開発に取り組んでいましたが、お米は硬度が高いため、米粉状に粉砕するには大規模な機器と設備が必要で、商品化までは至りませんでした。そこで、米粉パンをつくる過程で米粉を水に漬けるという点に着目し、炊飯時のようにお米を粒の状態で水に漬けて柔らかくしてからミルをかけるという、これまでの常識を覆した“米ペースト製法”を開発いたしました。
    また、クリーナーや電動ハイブリッド自転車、ミキサーなどのモーターを使う回転機商品開発で培ってきた技術“正逆回転機構”を採用し、お米を切削する高回転数のミル用モーターと、生地をこねる低回転数のこね用モーターという回転数の異なるモーターを1つの回転軸で実現しました。お米の切削(ペースト)から生地コネ、発酵、焼成工程までを、これまでのホームベーカリーと大差ないサイズに収め、本体1台でお米からパンをつくることを可能にしました。

    使い方は、これまでのホームベーカリーとほぼ同様で、まず洗米したお米220gと水、塩、砂糖、ショートニングをパンケースに入れ、最後にグルテンとドライイーストを本体上部の自動投入ケースにセットしスタートボタンを押すだけです。約4時間後にはこれまでとは違った、おうちのお米でつくった“米パン”1斤が焼きあがります。

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  2. 当社は、小麦成分が苦手な方でも安心してパンを食していただくために、2005年より、グルテンフリー(小麦ゼロ)のミックス粉による米粉ベーカリーを展開しておりましたが、今回の「GOPAN」では専用のミックス粉を使わず、おうちのお米から小麦成分ゼロの“米パン”が作れる「小麦ゼロコース」を搭載いたしました。通常、パンを膨らませるために使用するグルテンは、小麦粉を水でこねた時に形成されるたんぱく質であり、小麦成分です。今回の「小麦ゼロコース」では、小麦成分のグルテンの代わりに、上新粉を使用することで小麦ゼロの“米パン”が作れ、ふっくらとしたパンになります。

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  3. 「GOPAN」は、お米だけでなく、小麦粉でつくる小麦食パン、パン生地、天然酵母食パンはもとより、食物繊維、ビタミン等の栄養成分が豊富な玄米食パン、雑穀食パン等、様々なバラエティに富んだパン・生地をつくることができます。専用のミックス粉などを使わずに、それぞれの食材をダイレクトに使ってパンづくりが行えるコースが盛り込まれていますので、食の安心だけでなく、経済性、利便性、地産地消にも貢献します。

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  4. •グルメパンが簡単につくれる 「グルテン、ナッツ自動投入機構」
    •旬の果物を使ってパンのトッピングに 「ジャムコース」搭載
    •うどん、パスタの生地は 「ヌードル生地コース」
    •もち米からは、手早く美味しく簡単におもちがつくれる 「もちコース」

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